Handgemaakt en exclusief: ‘zakelijke keramiek’ door Keramiek van Angelique

Handgemaakt en exclusief: ‘zakelijke keramiek’ door Keramiek van Angelique

Hoe hebben Angelique en ik elkaar leren kennen?

Wij zijn oud-collega’s. We hebben elkaar leren kennen toen Angelique bij Relined Fiber Network kwam werken waar ik een opdracht had.

Wie is Angelique?

Angelique vindt dat het gedichtje “Het meisje van heel veel” van ‘little-universe.nl haar wel kenmerkt. En niet alleen in geluk en verdriet maar ook in interesses en zakelijke belangstelling.

Ze is een geboren Limburgse die nu in het midden van het land woont, in Culemborg. Ze heeft een hart voor creativiteit én voor technologie & gadgets. Inmiddels heeft ze haar eigen keramiekatelier aan huis en dit zorgt, naast de technische branche waar ze graag in werkt, voor een goede balans. Een keus maken is onmogelijk, deze twee werelden moeten echt naast elkaar bestaan voor Angelique.

Waarom keramiek?

“Creativiteit is een rode draad in mijn leven, het is een onderdeel van mij en ik ben altijd wel met iets creatiefs bezig. Na een aantal omzwervingen ben ik gestart met een cursus keramiek (of zoals iedereen het noemt: pottenbakken); dat wilde ik toch wel eens uitproberen. Wat ik niet had verwacht was dat de klei me zo greep: ik vond het echt geweldig! Ik kan er zoveel creativiteit in kwijt en het maakt je rustig, met name het draaien. En hoe fantastisch is het om van een stuk klei iets te maken dat je vervolgens ook nog kunt gebruiken! Hier wilde ik absoluut mee door en eind augustus 2016 ben ik gestart met de 3-jarige, ambachtelijke Keramiek-opleiding aan de Nederlandse Keramiekopleiding (NKO) in Gouda. Deze heb ik met succes afgerond en daarna aangevuld met een extra leerjaar in glazuren maken, met Groot Draaien (meer dan 5 kg.) en met internationale workshops.”

Waarom de combinatie keramiek en kantoorbaan (in een ondersteunende functie) in techniek & IT?

“Dit is voor mij het juiste evenwicht tussen creativiteit en logica.”

Wat is ‘zakelijke keramiek’?

“Het begon met verzoek een zakelijk relatiegeschenk te maken: een vaas van 50 cm hoog als cadeau voor het 25-jarig jubileum van een bedrijfspartner. Vervolgens werd ik gevraagd een mooie schaal te draaien (mét bedrijfslogo erop), ter aankleding van een stand op een belangrijk evenement. Daarna was er bij Kunstroute Culemborg ’22 belangstelling voor een specifiek werk dat mensen in hun bedrijf wilden ophangen en dat zette mij aan het denken. En eigenlijk vond ik dit een ontzettend leuke, inspirerende, nieuwe tak voor mijn keramiekbedrijf. Hierover raakte ik aan de praat met Enid die super-enthousiast reageerde over deze zakelijke toepassing en zij heeft mij toen opgenomen in de #Berichten op haar website.”

Hier wil ik, Enid, graag op aanhaken. Déze toepassing van keramiek was nieuw voor mij en ik vond het een ontzettend origineel idee. Dus wilde ik het graag opnemen in mijn ‘newsfeed’ #Berichten om het concept meer bekendheid te geven. Gelukkig vond Angelique dat een leuk idee en is het gebeurd. Maar ook daarna bleef het idee maar in mijn hoofd zitten. Ik vond het zó origineel en zag zoveel potentie. Ik wilde het zakelijke keramiek van Angelique heel graag uitgebreider voorstellen aan de wereld en weer reageerde Angelique heel positief op mijn vraag. En zo ben ik wéér ontzettend enthousiast over – en ook een beetje trots op – weer een bijzondere Insiders Tip. Een die zóveel mogelijke toepassingen heeft. Hierboven staan al een paar voorbeelden en daarnaast staat Angelique er absoluut voor open om met je mee te denken. Mits het materiaal het toestaat: ‘the sky is the limit’.

Angelique vervolgt: “Elk werk komt met een uniek certificaat (een klein boekje) met uitleg over hoe het werk gemaakt is en welk glazuur gebruikt is. Het uitgangspunt is: unieke, handgemaakte en exclusieve stukken die relevant zijn voor de relatie tussen de zakelijke partners. Daarnaast is het, in overleg en met voldoende productietijd, eventueel ook mogelijk een klein werk in meervoud te maken, tot een max van 50 stuks. Een combinatie met andere materialen dan keramiek is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan metaaldraad (op kleur gespoten) of hout. In overleg komen we tot een uniek stuk dat bij de klant, het bedrijf en het doel past.”

Hoe zie jij de toekomst van deze nieuwe lijn van jouw studio: de zakelijke keramiek?

“Voor de toekomst zie ik een eigen lijn in zakelijke keramiek. Het liefst wil ik een fysiek pand met een showroom/winkel aan voorkant en aan de achterzijde een atelier waar je in een persoonlijk gesprek een werk toegespitst op jouw bedrijf kunt laten maken.”

Heb je een ‘droom-project’?

“Ja zeker, een heel uitdagende zelfs: ik wil graag een ‘Moon-jar’ maken. Een hele grote, met een doorsnee van wel een meter. Een Moon-jar is een traditionele, Koreaanse, bolle vaas van wit porselein. Tijdens mijn studiereis op Bali heb ik er een gezien die zó mooi was. Zoiets wil ik heel graag maken, maar dan van aardewerk.”

Komende exposities

Natuurlijk ben je meer dan welkom om een afspraak met Angelique in te plannen op haar atelier in Culemborg. Hier kun je je laten inspireren en kunnen jullie rustig je wensen bespreken voor jouw zakelijke keramiek. Maar misschien wil je eerst op een meer laagdrempelige manier kennismaken met Angelique en haar werk? Ze exposeert regelmatig en door het hele land heen. Heel binnenkort al, op Hemelvaartsdag, staan op de NKO enkele van haar stukken geëxposeerd tijdens de Goudse Keramiekdagen. Ook heeft ze op 20 juli en 10 augustus a.s. een eigen kraam op de kunstmarkt in Bergen aan Zee. En natuurlijk vind je haar jaarlijks bij Kunstroute Culemborg; dit jaar op 30 september & 1 oktober.

Socials

Ben je meer van de socials? Je vindt Angelique op: www.keramiekvanangelique.nl, https://www.instagram.com/ang_elique/ en op https://www.facebook.com/handmadeceramixcs.

Angelique en ik hopen dat jij net zo enthousiast bent over de zakelijke mogelijkheden van keramiek voor jouw bedrijf als wij zijn. Wellicht dat het persoonlijke werk dat ze voor jouw bedrijf kan maken een extra dimensie geeft aan de relatie tussen jou en je zakelijke partner of aan de representatie van jouw bedrijf.

Culemborg, 1 mei 2023

Waarom de Insider Tips?

‘Ondersteuner’ zijn (stom woord maar het is wel heel duidelijk) is al heel lang mijn vak. (Directie)secretaresse/Management Assistant/Assistant to/PA/PMO; hoe je het ook noemt, meedenken/vooruit denken/proactief werken en regelen & organiseren is wat ik het liefste doe. En zo moet je mijn Insider Tips ook zien: ik hoop met je mee te denken en je een zinnige tip aan de hand te doen door je te laten delen in mijn eigen positieve ervaringen met een aantal enthousiaste en betrouwbare ondernemers die bijzondere en originele producten of diensten bieden van hoge kwaliteit.